Nachtzicht

 

Night Vision Goggles, oftewel nachtkijkers, versterken het bestaande licht middels een beeldbuis en projecteren dit (meestal groenig) richting het oog van de gebruiker. Belangrijk dus om te realiseren dat ze niet werken in totale duisternis (bijvoorbeeld een donkere kelder) omdat ze bestaand licht versterken. Veel NVG's hebben echter tegenwoordig ingebouwde IR (infrarood) lampen waarmee op korte tot middellange afstand toch zicht te krijgen is, zelfs in totale duisternis. Deze IR lampen zijn ook los te krijgen. Sommige IFF lampen (bijvoorbeeld de V-Lites) zijn ook in IR variant te verkrijgen en daardoor afhankelijk van NVG's voor zichtbaarheid.

NVG's zijn beschikbaar met 1 of 2 oculairen. Een dubbel oculair is over het algemeen het meest voordehandliggend voor waarnemingsopdrachten en verkenningen. 1 oculair is weer beter te gebruiken als je een gevecht verwacht; deze wordt dan meestal geplaatst voor het zwakke oog en in combinatie met bijvoorbeeld een aimpoint op je wapen maken de hersenen dan van beide beelden 1 beeld waardoor je je bestaande wapen kunt gebruiken en toch effectief bent in het duister.

De twee (voor consumenten) meest verkrijgbare varianten zijn Gen(eration) 1 en Gen 2+.

Gen 1 NVG's versterken het licht ongeveer 100-500 maal en gaan zo'n 2000 uur mee voor de electronica kuren gaat vertonen. Verder hebben Gen 1 NVG's last van geometrische distortie, een minder scherp beeld langs de randen.

Gen 2+ (de doorontwikkelde versie van de inmiddels achterhaalde Gen 2) heeft een extra versterker ingebouwd waardoor het bestaande licht nog veelvuldig meer wordt versterkt, wel tot 30.000 keer. Daarnaast projecteert Gen 2+ tot wel 2x meer lijnen waardoor het beeld substantieel scherper is. Ook gaat de gebruikte electronica veel langer mee, tot wel 5000 uur.

Gen 3 voegt chemische middelen (galliumarsenide) toe aan de fotokathode waardoor een nog helderder en scherper beeld wordt bereikt dan 2e generatie-NVG. Er wordt tevens een ion barrière  toegevoegd om de levensduur van de tube te verhogen. 3e gen biedt de gebruiker goede tot uitstekende prestaties bij weinig licht. Is bij ons alleen op speciaal verzoek leverbaar.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.